Informacioni sistem ključ za razvoj tržišta osiguranja u Srpskoj

BUSINESS KLUB

Sektoru osiguranja u Republici Srpskoj pod hitno je potrebna digitalizacija, kako bi se unaprijedilo tržište i uspostavila apsolutna kontrola.

DORS

FOTO: DORS

Jedan je to od glavnih zaključaka na nedavno završenim Danima osiguranja u Republici Srpskoj, u organizaciji Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori RS.

Učesnici ovog skupa predlažu da se uspostavi Informacioni centar (IC DORS), nalik onima u regionu.

U njemu bi se uspostavila jedinstvena baze podataka o izdatim polisama i registrovanim štetama u oblasti autoodgovornosti kao i registrovanim štetama po kasko polisama.

Njegovom primjenom bi se, bar kako se očekuje, smanjila mogućnost falsifikovanja polisa autooodgovornosti (AO) i prevara u štetama, kao i troškovi sprovođenja osiguranja.

Kako bi se ovi ciljevi sproveli, potrebno je dopuniti zakon o društvima za osiguranje u Republici Srpskoj i to po hitnom postupku gdje bi se jasno definisalo uspostavljanje IC DORS između društava za osiguranja sa gore navedenim ciljevima ili kroz podzakonske akte regulatorne institucije zahtjevati od društava za osiguranje evidenciju izdavanja polisa AO u realnom vremenu u jedinistvenom informacionom sistemu”, navodi se u zaključcima konferencije.

Podsjećamo, Udruženje osiguravača Srbije stavilo je Srpskoj na raspolaganje nekoliko miliona evra vrijednu opremu, softverska rješenja i hardver.

Jedan od zaključaka je i kako je potrebno povećati minimalnu premiju u dijelu autoodgovornosti zbvog inflacije i visokih troškova sprovođenja osiguranja.

Povećanje premije je preduslov za obezbeđenje solventnosti osiguravača na tržištu na kome je ovo dominantna vrsta osiguranja i u interesu je osiguranika, da bi osiguravači bili sposobni za izmirenje obaveza prema njima u budućnosti”, stoji u ovom dokumentu.

Takođe, smatraju kako je potrebno uspostaviti jedinstvene kriterijume za procjenu štete.

Osiguravači najavljuju kako će tražiti poreske olakšice kako bi podstakli razvoj dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.