Završen Јahorina ekonomski forum

BUSINESS KLUB

Završen je peti Јahorina ekonomski forum posvećen globalnim ekonomskim izazovima nakon pandemije virusa korona i krize u Ukrajini.

Na završnom panelu „Regionalna saradnja i ekonomski razvoj“ poruke zvaničnika Srpske i Srbije – predsjednice Republike Željke Cvijanović, predsjednika Vlade Radovana Viškovića i predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić. Kažu – „Otvoreni Balkan“ najveća je razvojna šansa za zemlje u regionu.

Tačku na ovogodišnji Јahorina ekonomski forum stavili su zvaničnici Srpske i Srbije. Јedini put regionalnog ekonomskog razvoja jeste saradnja. Srpska je za uključivanje u projekat „Otvoreni Balkan“ koji je sigurna šansa bržeg razvoja privrede, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Ona je izrazila nezadovoljstvo što je ponašanje političkog Sarajeva zaustavilo ostvarivanje ideje da se i BiH priključi inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je bezuslovno za uključivanje u tu regionalnu inicijativu, tim prije jer bi došlo do brže razmjene i protoka roba, kapitala i usluga, većeg zapošljavanja i direktnih stranih investicija.

„Otvoreni Balkan“ nije samo projekat za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, već je prilika za razvoj svih zemalja u regionu, poručuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Razvojni projekti Srpske i Srbije nisu usmjereni ni protiv koga, već su od koristi za sve u regionu rekao je premijer Srpske Radovan Višković. Opstrukcije sa bošnjačke političke scene samo nanose štetu.

Višković je naglasio značaj izgradnje Hidroelektrane „Buk Bijela“ i gasifikacije Republike Srpske, sve u saradnji sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, pripremni radovi teku po planu, ali ga brinu opstrukcije i mržnja iz federalnog Sarajeva, koji se protivi realizaciji oba projekta.

On je osudio banalno i neprimjereno političko ponašanje bošnjačke strane u vlasti u BiH, koje nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, pa i BiH u cjelini.

Kroz 14 panela na Petom „Јahorina ekonomskom forumu“ razgovarano je globalnim izazovima, regionalnoj saradnji, jačanju konkurentnosti lokalnih zajednica i ekonomija.

Za tri dana na Јahorina ekonomskom forumu bilo je više od 550 učesnika. Najviše do sada na ovom najznačajnijem poslovnom skupu u Republici Srpskoj. Za 26. i 27. april naredne godine već je zakazan Šesti Јahorina ekonomski forum.