Dogovoreno formiranje energetskog tržišta zapadnog Balkana

Region

Regionalno energetsko tržište zajedno će formirati Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, BiH i Crna Gora, dogovoreno je danas na regionalnoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije.

Dogovoreno je i da pokušaju da pomognu jedni drugima i da rade na izgradnji novih energetskih objekata iz oblasti “zelene energije”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović.

Vučić je rekao da neki imaju višak struje u zimskom, neki u ljetnom periodu, neki imaju veće gasne kapacitete, neki će tek da prave gasovode.

“Jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbedimo budućnost”, rekao je Vučić i dodao da je ovo pitanje od najvećeg značaja za sve predstojeće zime.

Vučić je rekao da je pitanje energetike za Srbiju od ključnog značaja i da su dobili preporuke od Norveške šta zemlja da radi i koji su joj prioriteti.

Prema njegovim riječima, Srbija će morati da uloži u energetiku od 17 do 30 milijardi evra da bi mogla da opstane i ima dovoljno gasa, struje, nafte i ostalog za funkcionisanje industrije i domaćinstava.

Izaslanik premijera Norveške Andreas Eriksen je rekao da je zajednički izazov da se obezbijede sigurniji izvori energije u vrijeme neizvjesnosti i da se mora odmah djelovati.

On je rekao da će Norveška pomoći kako “zelena energija” može podstaći energetsku tranziciju u čitavom regionu, te da predstoji puno posla na ostvarenju ovih planova u energetskoj tranziciji i prekograničnoj saradnji.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da je opšte očekivanje da se ide na izgradnju energetskih objekata iz “obnovljivih izvora energije”.

“Rast privrede u regionu usloviće mnogo veću potrošnju. Želimo da radimo zajedno i moramo više pažnje da obratimo kako zajednički da nastupamo prema trećim tržištima i da vidimo kako se zajednički projekti u interesu svih građana zemalja zapadnog Balkana mogu implementirati na ovom prostorima”, rekao je Abazović.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da su zemlje regiona predstavile svoje strateške ciljeve, te da je ovo prilika da se iskoriste mogućnosti “zelene energije”, ali i da se razvije region kao mjesto stvaranja te energije.

“Teška zima je pred nama, ali sam siguran da ćemo, uz solidarnost i saradnju, uspjeti da prevaziđemo te izazove”, rekao je Kovačevski, te pozvao investitore da ulažu u zemlje zapadnog Balkana.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je na zemljama regiona da nastupaju regionalno na energetskom tržištu i imaju snažnija partnerstva sa privatnim sektorom i bolji pristup finansijskom tržištu.

U nastavku skupa na panelu popodne će učestvovati i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.