Mercedes će u Srbiji graditi fabriku električnih automobila?

Region

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje portal Demostat u diplomatskim krugovima.

Vrijednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 milijardi eura. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto.

Demostat saznaje da Vlada Srbije pregovara sa njemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumijeva izgradnju fabrike električnih automobila. Kako Demostat navodi, pregovori se bliže konačnom dogovoru.

Potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u Srbiji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.

Odluka njemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu. Dolazak njemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svjetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje, navodi Demostat.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, dodaje Demostat i ističe da dolazak Mercedesa može biti i dio “šargarepe” koja je “obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM”.

Podsjeća da su evropski zvaničnici srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posljedice koje će se, između ostalog, ali u velikoj mjeri, odraziti na ekonomiju i privredu.

– Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede – navodi ovaj istraživački-izdavački centar.

Izvor Demostata tvrdi da se dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje jnemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano.

To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat “Jadar” početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista, tvrdi se u tekstu.

Podsjeća se i na ranije najave da će, ako se u Srbiji bude eksploatisao litijum, uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila.