Otvoren Samit energetike „SET Trebinje 2023“

BUSINESS KLUB

U Trebinju je danas otvoren Četvrti Samit energetike „SET Trebinje 2023“. Na Samitu je prisustno 720 učesnika.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je na otvaranju Samita da je sukob u Ukrajini izazvao probleme energetike na najvišem nivou.

– Srpska je regionalni izvoznik energije. Nemamo nikakve restrikcije – poručio je Dodik.

Nakon govora, predsjednik Republike Srpske pritiskom na taster, svečano je otvorio Samit energetike u Trebinju, pod nazivom „SET Trebinje 2023“.

– Imajući u vidu da ovaj Samit svake godine raste, mi smo donijeli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar. Imamo namjeru da govorimo o svemu što je rečeno ovdje. Republika Srpska je tu da posluje s vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Srpskoj – rekao je Dodik.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su i predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i gradski čelnici, privrednici, investitori. Na skupu će se obratiti i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, obratio se na četvrtom Samitu „SET Trebinje 2023“, te poručio da je Srpska prepoznala svoje potencijale.

– Ne treba zanemariti veliki interes investitora, koji svojim novcem žele da grade kapacitete na prostorima Republike Srpske. Mi vidimo svoju razvojnu putanju u Srpskoj. Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu – ističe Višković.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović izjavio je da je Samit energetske budućnosti „SET Trebinje 2023“ prilika za regionalnu razmjenu iskustava, znanja, te kreiranje zajedničkih planova i vizije razvoja energetskog sektora, kako bi se iskoristio potencijal u ovoj oblasti.

Petrović je istakao značaj učešća prijatelja i kolega iz energetskog sektora Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Austrije, Kine, Mađarske, te Crne Gore.

Petrović je naveo i da je planom investicija i razvoja u „Elektroprivredi Republike Srpske“ u periodu od 2019. do 2029. godine planirano da se izgradi i pusti 1.000 megavata energetskih objekata u rad, čiji će pogon biti voda, vjetar, sunce i gas.

– Trenutno je ugovoreno 468 megavata za `Elektroprivredu Srpske`, kao nosioca planiranih aktivnosti, a u fazi pripreme je još 159 megavata, što čini 627 megavata za samo tri i po godine – istakao je Petrović.