Oživjeti željeznički koridor od Banjaluke preko Tuzle i Zvornika do Srbije

Region

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto boravi danas u službenoj posjeti Republici Srbiji tokom koje se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Njih dcojica su razgovarali o jačanju prometnih, a prije svega cestovnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose dviju država i pomoći u razvoju regiona.Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

„Izuzetno je važno da željeznički koridor koji ide od Banje Luke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i modernizujemo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dvije zemlje. Takođe, potrebno je osposobiti granične prelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini“, istakao je Forto.

Ministar Vesić je rekao da se trenutno rade tri brze prometnice i autocesta koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju: „Prva je Sremska Rača – Kuzmin, kao dio autoceste Beograd – Sarajevo, druga je brza cesta Ruma – Šabac – Loznica, koja će imati vezu sa BiH i odvojak prema Badovincima, te cesta Požega – Kotroman, koja će omogućiti vezu prema Višegradu. Imaćemo četiri granična prelaza na brzim cestama i autocestama, što je neprocjenjivo.“

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima.