Skuplje putarine u Hrvatskoj

Hrvatska Vlada donijela je odluku o povećanju cijena putarina na autocestama, pa će ta naknada u ljetnim mjesecima biti skuplja za 10 odsto, dok će u ostatku godine poskupljenje iznositi pet posto

Takva je odluka dio poslovnog i finansijskog restrukturisanja cestovnog sektora. Uvodom u reformu cestovnog sastava, predviđeno je poskupljenje putarina na saobraćajnicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

Cijene putarina biće skuplje za 10 odsto od 1. jula do 30. septembra, dakle u vrijeme trajanja turističke sezone.

Pojašnjavajući takvu odluku, resorni ministar Oleg Butković podsjetio je da hrvatski cestovni sektor karakteriše visoka zaduženost i nemogućnost otplate kreditnih obaveza.

– Ukupna zaduženost sektora iznosi 5,2 milijarde eura, od čega samo ove godine na naplatu dolazi 1,14 milijardi eura. Ukupni dug ovog sektora čini nešto više od 13,5 posto ukupnog javnog duga države. Uz postojeće prihode, koji su u 2016. prema 2015. rasli za sedam posto, nije moguće isplaćivati kreditne obaveze idućih pet godina – objasnio je Butković.

On je naveo kako se predloženom modelu restrukturisanja pristupilo kako bi se izbjeglo koncesionisanje ili privatizacija autocesta, kao i nekontrolisano povećanje cijena putarina u režiji privatnih koncesionara.