Agrokor podnio tužbu protiv Todorića

Vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak podnio je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa ugovora o radu trojice članova bivše Uprave koncerna, Ivice i Ante Todorića i Ivana Crnjca, zbog potencijalnog štetnog uticaja ovih aneksa na buduće poslovanje kompanije

Sporni aneks broj 5 ugovora o radu te trojice menadžera, potpisan je 31. marta  ove godine, odnosno deset dana prije otvaranja procesa vanredne uprave u Agrokoru, a potencijalna realizacija prava koja iz njega proizlaze nanijela bi kompaniji veliku materijalnu štetu,  navodi se u saopštenju kompanije.

Tim aneksom ugovoreno je da će Agrokor snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave Agrokora. Uz to, prema aneksu bi Agrokor takođe trebalo da snosi sve troškove zastupanja bivših članova Uprave, pod čime se podrazumijevaju troškovi advokata, pravne zaštite i stručnih savjetnika, kao i putni i drugi troškovi koji bi nastali u vezi takvih postupaka, sve dok se pravosnažnom odlukom ne utvrdi da su postupali protivno obavezi o načinu vođenja poslova, i to bez obzira na činjenicu i način prestanka važenja ugovora o radu.

– Otvaranjem postupka vanredne uprave nad Agrokorom dana 10. aprila ove godine svim članovima bivše Uprave Agrokora d.d. prestao je mandat, a prestankom mandata navedenoj trojici članova Uprave prestao je i radni odnos, bez dodatnih troškova za kompaniju, ističu iz Agrokora.

Dodaju i da osim Ivice i Ante Todorića i Ivana Crnjca, nijedan drugi član Uprave niti Nadzornog odbora koncerna nije u trenutku otvaranja postupka vanredne uprave imao važeći aneks ovakvog sadržaja. Svi drugi članovi Uprave i Nadzornog odbora, s izuzetkom bivšeg predsjednika NO-a Ivana Todorića, potpisali su sporazumni raskid s kompanijom, odrekavši se pritom materijalnih prava koja im pripadaju iz ugovora o radu. Ivanu Todoriću ugovor o radu raskinut je jednostrano. (Hina)