Rezultati Samsunga bolji od predviđanja

Finansije

Samsung Electronics izvijestio je u utorak o tromjesečnoj operativnoj dobiti koja je bolja od očekivane uprkos padu od 77,6 posto u odnosu na godinu prije.

Iako se radilo o padu u odnosu na prošlu godinu, operativni profit u trećem tromjesečju skočio je za 262,6 posto u odnosu na drugi kvartal, signalizirajući da je prezasićenost memorijskim čipovima možda dosegla dno.

Operativna dobit u prvom tromjesečju pala je za 85,15 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2022., dok je operativna dobit u drugom tromjesečju samo 4,68 posto poboljšana u odnosu na prvo tromjesečje, prenosi SeeBiz.

Evo Samsungovih rezultata u trećem kvartalu u odnosu na procjene:

Prihod: 67,4 biliona korejskih wona (oko 50 milijardi dolara), u odnosu na 67,8 biliona korejskih wona koji su očekivali analitičari koje je anketirao LSEG.

Operativni profit: 2,43 biliona korejskih wona, u odnosu na 2,3 biliona korejskih wona koji su očekivali analitičari LSEG-a.

Prihod Samsunga za tromjesečje zaključno sa septembrom pao je 12,2 posto u odnosu na godinu prije, dok je operativna dobit pala 77,6 posto u istom razdoblju.

Ranije ovog mjeseca, Samsung je procijenio da će prihod u trećem tromjesečju biti 67 biliona korejskih wona, a operativna dobit 2,4 biliona wona.

Južnokorejski div čipova najveći je proizvođač čipova dinamičke memorije s izravnim pristupom na svijetu. Njegovi memorijski čipovi nalaze se u potrošačkim uređajima kao što su pametni telefoni i računari.