Otvoren peti Samit energetike u Trebinju

BUSINESS KLUB

U Trebinju je danas predsjednik Republike Srpske otvorio Peti Samit energetike pod sloganom „Energetska povezanost zapadnog Balkana“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na otvaranju Samita da je energija kapital budućnosti.

– Pojačana je potreba za izgradnjom novih kapaciteta kojim će biti omogućena energetska stabilnost i efikasnost i da zato treba da se ide ukorak sa savremenim trendovima – rekao je Dodik.

Ovaj vodeći regionalni skup okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Ove godine očekuje se oko 800 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija. Programom Samita koji traje do petka, predviđen je niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u Trebinju da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća njena šansa za budućnost.

– Republika Srpska je ovog časa mjesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. NJihova vrijednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti – rekao Đokić u obraćanju na ceremoniji otvaranja trodnevnog Samita energetike Trebinje – SET 2024 koji se održava pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana”.

Generalni direktor “Еlektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je na ceremoniji otvaranja Samita energetike Trebinje da mu je čast što su se na SЕT odazvali investitori i gosti iz cijelog regiona.

– Drago mi je što su ovdje naši prijatelji iz zemalja iz regiona – Srbije, Slovenije, Crne Gore ali i iz Austrije, Mađarske, Turske. Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji ali prije svega prijatelji – rekao je Petrović.

Petrović je rekao da se SЕT-om želi postići zbližavanje ali, isto tako, dodaje, i unaprijediti rad u energetskom sektoru u regionu.

– Živimo jedni pored drugih ali trebamo iskoristiti energetske potencijale okruženja. Krajnje je vrijeme da kreiramo kvalitetniju i sadržajniju komunikaciju, zbog profitabilnosti ali i energetske nezavisnosti – rekao je Petrović.