Proglašeni najuspješniji u privredi Srpske u 2021. godini

BUSINESS KLUB

Alumina d.o.o. iz Zvornika, proglašena je za najuspješnije veliko privredno društvo u Republici Srpskoj, u okviru tradicionalne manifestacije Privredne komore Republike Srpske „Izbor najuspješnijih u Republici Srpskoj za 2021. godinu“, koja je održana sinoć u Banskom dvoru u Banjoj Luci.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio SHP Celex a.d. Banja Luka, dok je treću poziciju zauzeo Kolektor CCL Laktaši.

Najuspješnije srednje privredno društvo u Republici Srpskoj je Scai Adapter d.o.o. iz Broda, drugo mjesto pripalo je banjalučkoj Nori plast d.o.o., a treće kompaniji Savox d.o.o. iz Milića.

U kategoriji najuspješnijih malih proizvodnih privrednih društava, priznanja su dobili  PZ Dedina d.o.o. Derventa, Kovačnica Sakramentski d.o.o. Bijeljina, Kompoziti d.o.o. Rudo, Mediteran inox d.o.o. Čelinac i Podrumi manastira Tvrdoš d.o.o. Trebinje.

Za najveći ostvareni iznos u prošloj godini, priznanja su dobili Alumina d.o.o. Zvornik, EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. i R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad.

Priznanja namijenjena preduzećima koja su i pored svih izazova, realizovala značajne investicije i zaposlili nove radnike, uručena su Meridianu a.d. Banja Luka, Calzedonia grupi Prijedor, SHP Celexu a.d. Banja Luka i Dermalu R d.o.o. Kotor Varoš.

U kategoriji za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti priznanja su dobili banjalučke kompanije Mtel, Elnos BL i Lanaco.

Dragan Joković, izvršni direktor Agroplan Bijeljina

Najuspješnije žene u privredi za prošlu godinu, prema odluci Komisije, su Darinka Banjac, direktor kompanije M&A systems d.o.o. iz Banja Luke, Anđela Čulina, direktor kompanije Margo d.o.o. iz Istočnog Sarajeva, Zorica Savić, direktor kompanije Lipa drvo d.o.o. Prijedor, Slađana Pandilovski, zamjenik direktora kompanije San Marco d.o.o. Bijeljina i Brankica Sušić, direktor kompanije Košuta d.o.o. iz Doboja.

U okviru projekta promocije domaće proizvodnje „Naše je bolje“, za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda priznanja su uručena preduzećima Ligno komerc d.o.o. Banja Luka za liniju proizvoda „radna odjeća – medicinski program“, Satwork d.o.o. Banja Luka za softverski sistem za upravljanje i optimizaciju voznog parka „SATIRS“, Mira d.o.o. Prijedor za proizvod „Prekrašni“, Agroplan d.o.o. Bijeljina za liniju organskih proizvoda, ako i Drvo mont d.o.o. Šipovo za liniju proizvoda drvene brvnare.

Osim ovih nagrada, uručena su i posebna priznanja. Posebno priznanje za unapređenje dualnog obrazovanja pripao je preduzeću za TIKT Manufaktura d.o.o. iz Gradiške, dok je za uspješnu primjenu digitalizacije poslovnih i proizvodnih procesa posebno priznanje pripalo prirvednom društvu Mreža Network d.o.o. Derventa. Za najveći plasman kredita u privredu, posebno priznanje dodijeljeno je Novoj banci a.d Banjaluka. Posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru BFC SEE programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, pripalo je opštini Kotor Varoš. Za poseban doprinos privrednom razvoju nerazvijenih opština priznanje je dodijeljeno prirvednom društvu Drinjača iz Šekovića, dok su posebna priznanja za doprinos razvoju turizma dobili UC Jahorina i Grad Sunca Trebinje.

Manifestaciji u Banskom dvoru prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, te zvanice iz privrednog i društvenog života.