U SAD pronađeno veliko nalazište litijuma

Svijet

Pred kraj 2023. godine, Ministarstvo za energetiku SAD potvrdilo je saopštenjem da je Solton Si novo veliko nalazište.

Jezero se nalazi u Kaliforniji, površine je oko 820 kilometara kvadratnih, a Nacionalna laboratorija Lorensa Berklija u SAD predviđa da bi ovaj region mogao da donese 3,4 miliona tona litijuma, što je, prema procjeni, dovoljno za više od 375 miliona baterija potrebnih za izradu električnih vozila.

Izvještaj navodi da ovo čini domaću industriju litijuma bezbijednom. SAD uglavnom uvoze litijum, mada su postojala nalazišta litijuma u Nevadi, Sjevernoj Karolini, Oregonu. Ovo otkriće vrlo je značajno.

Geotermalna električna energija u regionu Solton Si u Sjedinjenim Državama igra ključnu ulogu u ekstrakciji litijuma. Ovo područje trenutno raspolaže sa oko 400 megavata instaliranog kapaciteta za proizvodnju geotermalne električne energije, ali se procjenjuje da ima potencijal za sedam puta veći broj megavata, prenosi Energetski portal.

U procesu proizvodnje geotermalne energije, voda se crpi iz podzemnih vrućih izvora, gdje je zagrijana sama po sebi. Tokom ovog procesa, geotermalna voda koja dolazi na površinu često sadrži visoke koncentracije minerala, uključujući litijum i cink.

Ove minerale je moguće izdvojiti iz vode, čineći geotermalnu energiju ne samo izvorom električne energije već i potencijalnim izvorom važnih mineralnih resursa.

U slučaju Solton Si, geotermalna slana vode iz ovog područja posebno je bogata litijumom. Sa povećanjem kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije, povećava se i količina geotermalne vode koja se crpi, a time i potencijal za ekstrakciju većih količina litijuma, što Sjedinjene Države stavlja u poziciju da zadovolje ili čak nadmaše globalnu tražnju za litijumom u narednim decenijama, navodi resorno ministarstvo SAD.