Kvalitet novih automobila nikad nije bio gori

Automobil

Nedostatak čipova i logistički problemi ne znače samo povećanje cijena vozila – ovo takođe utiče i na njihov kvalitet.

JD Power je ove nedjelje  objavio svoju studiju kvaliteta automobila za ovu godinu, u kojoj je otkrio da je kvalitet novih vozila pao za 11 posto na godišnjem nivou, što je najveći pad koji je grupa ikada zabilježila.

Proizvođači električnih vozila posebno pokazuju veliki pad kvaliteta, a Polestar je na posljednjem mjestu. Kompanija Tesla je, u međuvremenu, rangirana na sedmom mjestu od dna, nastavljajući svoj trend loše proizvodnje.

U ovogodišnjem istraživanju, JD Power je zabilježio 226 problema na 100 Tesla vozila. Kombinujući sva električna vozila koja nisu Tesla, istraživanje kaže da je prijavljeno 240 problema na 100 EV, što je blagi pad u odnosu na 251 prošle godine kako je sve više EV modela izašlo na put.

Istraživanje je zasnovano na podacima od ukupno 84.165 verifikovanih vlasnika i zakupaca vozila za ličnu upotrebu registriranih od novembra 2021. do veljače ove godine. Odgovori iz anketa dali su podatke za 33 različite marke i 189 različitih modela vozila.

Softver ostaje trajni problem za automobilsku industriju, sa šest od 10 najvećih problema vezanih za infotainment sisteme. Glavni problem je bila jedna od najvećih karakteristika koje ljudi traže u novim automobilima: Apple CarPlay i Android Auto. CarPlay, posebno, koristi polovina svih vozača koji su učestvovali u anketi, i oni su prijavljivali manje problema od 17 posto korisnika koji koriste Android Auto.

Ispitanici su otkrili da je i CarPlay i Android Auto teško razumjeti, a korisnici takođe imaju sve više problema da se povežu.

Pored pada kvaliteta, izvještaj takođe navodi karakteristike koje su proizvođači izbacili kako bi se izborili s nedostatkom čipova: Isporučuje se manje vozila s naprednim funkcijama pomoći vozaču, grijanim sjedištima, neki su davali samo jedan ključ i slično.

Kompanije poput Chevroleta su prošle godine ukinule bežične punjače za telefone i funkcije automatskog pokretanja i zaustavljanja koje štede gorivo u nekim SUV modelima, a Ford je uklonio neke kontrole klima-uređaja sa zadnjih sjedišta svog Explorer SUV-a.

S druge strane, pobjednik istraživanja je GM-ov Buick, a BMW i Hyundai osvojili su drugo i treće mjesto.