Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Berza

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu su cijene dionica banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,11 posto, na rekordnih 18.868 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,01 posto, na 2.164 boda, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 5.218 bodova.

Dow Jones indeks skočio je prošle sedmice, nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, 5,4 posto, što je bio njegov najveći sedmični skok od 2011. godine. Juče je taj indeks dosegnuo novu najviši nivo u istoriji, no njegov je rast bio skroman.

– Mislim da smo svi malo usporili jedrenje nakon jako pozitivnih dana nakon prošlosedmičnih izbornih rezultata –kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

Snažan rast cijena prošle sedmice bio je posljedica preusmjeravanja ulagača nakon pobjede Trumpa u utrci za Bijelu kuću u sektore koji bi mogli profitirati za njegovog mandata, kao što su finansijski, industrijski i energetski. I juče je financijski sektor snažno porastao, 2,3 posto, pa je od pobjede Trumpa osvojio 10,8 posto jer se ulagači nadaju da će Trump ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o popuštanju restrikcija za banke.

Bankama pogoduje i sve veća vjerovatnost da će američka središnja banka do kraja godine povećati ključne kamatne stope, s obzirom da privreda stabilno raste, dok bi inflacija za Trumpovog mandata mogla ojačati jer je najavio veću fiskalnu potrošnju u infrastrukturu i obranu.

Financijski sektor je juče porastao, S&P indeks tehnološkog sektora pao je daljnjih 1,7 posto, pa je svoj gubitak od pobjede Trumpa produbio na 3 posto. Cijena dionice Applea pala 2,5 posto, a pojeftinile su i dionice Facebooka te Microsofta.

Na američkim berzama vlasnika juče je zamijenilo 10 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,7 milijardi.

Na europskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 posto, na 6.753 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,24 posto, na 10.693 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.508 bodova.