Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama

Na Tokijskoj je beurzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 odsto.

U Australiji i Šangaju su oslabile oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano, kao i juče na Wall Streetu, gdje su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq indeks pao. Svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije, ali većina zvaničnika američke centralne banke poručuje kako ostaju pri svom planu o još jednom povećanju kamata do kraja godine.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, ali ulagači nisu sigurni da je ekonomija dovoljno snažna za još jedno povećanje cijene novca.

Zbog usporavanja rasta inflacije i ekonomije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji samo 50 odsto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate.

Kako je monetarna politika u centru pažnje, ulagači će danas pažljivo pratiti govor predsjednice Feda Janet Yellen koja će u Londonu učestvovati u raspravi o globalnim ekonomskim pitanjima.

Među najvećim je dobitnicima jutros tokijski Nikkei indeks, koji se primakao najvišem nivou u dvije godine. To se uglavnom zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

S oprezom se prate i kretanja cijena na tržištu nafte, nakon što su prošle nedjelje zaronile na najniži nivo u 10 mjeseci. Posljednjih se dana cijene oporavljaju, ali i dalje su na putu gubitaka u ovom mjesecu od oko 10 odsto. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 43,43 dolara. A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao dok se čekaju poruke predsjednice Feda Janet Yellen.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara jutros je dostigao 111,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,30 jena. Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1190 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1198 dolara. Euro je pod pritiskom od juče poslijepodne kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi branio izuzetno labavu monetarnu politiku ECB-a i poručio da bi prerano stezanje monetarne politike vodilo u novu recesiju i povećanje nejednakosti.