Evropske berze skočile treći dan zaredom

Na evropskim berzama cijene akcija porasle su treći dan zaredom, što se zahvaljuje oporavku rudarskog sektora i dobrim vijestima iz nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 odsto, ojačavši treći dan zaredom. Frankfurtski DAX, pariski CAC i londonski FTSE indeks kretali su se oko 9,30 sati na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Najveći je dobitnik jutros rudarski sektor, u kojemu su cijene akcija prosječno porasle gotovo 2 odsto nakon jučerašnjeg oštrog pada. U naftnom su sektoru cijene akcija skočile oko 1 odsto jer je nastavljen rast cijena nafte.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,8 odsto, na 47,30 dolara, nakon što je juče na američkom tržištu skočila gotovo 6 odsto jer se ulagači nadaju da bi se članice OPEC-a ipak mogle dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi se ublažila neravnoteža između velike ponude i slabe potražnje.

Među najvećim je dobitnicama jutros, sa skokom cijene za više od 3 odsto, akcija Bouyguesa, nakon što je ta francuska kompanija obavijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i povećala procjene daljih rezultata. Iz istog je razloga i cijena akcije njemačke kompanije Wirecard skočila više od 3 odsto.

Među najvećim se gubitnicama s padom cijene za više od 5 odsto, našla akcija njemačke farmaceutske firme Bayer.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,6 odsto, odmakavši se od najnižih nivoa u četiri mjeseca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 1,1 odsto, na 17.862 boda, najviši nivou u devet i po mjeseci.