Zaljuljane svjetske berze, opet uragani

Berza

Indeksi na svjetskim berzama su većinom u crvenom pošto investitori bježe od rizičnih ulaganja usred tenzija na Korejskog poluostrvu i pred naletom uragana u SAD

Nemački indeks DAX u padu je od 0,1 odsto, francuski CAC 40 0,2 odsto, a britanski FTSE 100 od 0,7 odsto. Posle jučerašnjeg značajnog pada na Vol stritu, danas se očekuje mlak početak.

Japanski Nikei 225 je pao 0,1 odsto, južnokorejski Kospi 0,3 odsto, hongkonški Hang Seng 0,5 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks bez promjena.

Investitori i dalje čekaju naznake smirivanja tenzija između SAD i Sjeverne Koreje, navodi Asošijetid pres. Američki predsjednik Donald Trampš je naveo da je odobrio da Japan i Južna Koreja kupe „značajno veći broj“ napredne vojne opreme od SAD.

Tek što je uragan Harvi udario u jug SAD, posle čega je poginulo najmanje 47 ljudi i nanijeta velika šteta, prijeti uragan Irma zbog kojeg je na nekoliko američkih teritorija i karipskih ostrvskih država uvedeno vanredno stanje. Američki centar za uragane saopštio je da uragan Irma može da bude potencijalno katastrofalan.

Cijene nafte su nastavile rast. Referentna cijena američke nafte, prema podacima Blumberga, poskupila je 0,3 odsto na 48,8 dolara po barelu, dok je cijena nafte Brent povećana za 0,9 odsto na 53,8 dolara po barelu.