Snažan rast azijskih berzi

Berza

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,7 posto, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,9 i 4,1 posto.

Ti su indeksi juče oštro pali jer je splasnula nada ulagača u brzi oporavak svjetske ekonomije od koronakrize i jer su ulagače zabrinule vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile okolna stambena naselja.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,54 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 97,07 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,16 na 107,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1335 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1266 dolara.

A cijene su nafte, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 36,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 39,52 dolara.