Azijske berze zabilježile skok, dolar jači

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija dostigle najviše nivoe u 19 mjeseci, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda već u martu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,4 odsto. U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 odsto, dostigavši najviši nivo od jula 2015. godine.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu, nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen rekla da ne bi bilo mudro predugo čekati s povećanjem kamata. Yellen je u izvještaju Kongresu poručila da bi odlaganje povećanja kamata moglo naterati Fed da kasnije brže zateže monetarnu politku, što bi moglo izazvati recesiju.

Američki predsednik Donald Trump najavio je smanjenje poreza i povećanje fiskalne potrošnje te investicija u infrastrukturu, što će, kako se očekuje, ubrzati rast američke ekonomije. To će izazvati i rast inflacije, pa će Fed morati ubrzati tempo povećanja kamata. Tako se procjenjuje da će u ovoj godini kamate blago povećati u tri navrata.

Juče Yellen nije naznačila planira li Fed i dalje tri povećanja kamata u ovoj godini, niti hoće li ih povećati već na sednici u martu, ali na tržištima su porasla očekivanja da bi taj potez Feda mogao uslijediti već idućeg mjeseca. Taj komentar Janet Yellen umirio je ulagače jer najave o povećanju kamata inače ne djeluju pozitivno na tržišta kapitala.

Kako bi Fed već na sjednici u martu mogao povećati kamate, na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se nedaleko 101,38 bodova, najviših nivoa u tri nedjelje. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 114,40 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,35 jena. Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0575 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0610 dolara.

Rast dolara pritisnuo je cijenu nafte, koja je ionako pod pritiskom nakon jučerašnjih vijesti o rastu zaliha ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedjelje.

Zbog toga je jutros cijena barela na američkom tržištu pala 0,6 odsto, na 52,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 odsto, na 55,70 dolara.