Svjetske berze: Bakar na najvišem nivou u posljednjih 20 mjeseci

Cijene bakra su porasle na najviši nivo u posljednjih 20 mjeseci nakon što je kompanija BHP Billiton objavila da će zbog štrajka radnika biti zaustavljena proizvodnja u njenom najvećem rudniku bakra u Čileu

Na londonskoj berzi metala, reperna cijena bakra je u petak porasla 4,6%, na 6.090 dolara po toni, što je najveća cijena od 29. maja 2015. godine.

Čileanski rudnik bakra Escondida je u 2015. godini učestvovao sa 6% u globalnoj proizvodnji. Prema navodima Reutersa, štrajk je počeo nakon neuspješnih pregovora sindikata s BHP Billitonom o višim platama, uz posredovanje čileanske vlade.

Neizvesna je i proizvodnja u rudniku Grasberg u Indoneziji. Vlasti Indonezije tvrde da su izdale novu dozvolu, dok rudarska kompanija Freeport-McMoRan tvrdi da nije postignut dogovor o pokretanju proizvodnje u ovom drugom najvećem svjetskom rudniku bakra.

Podršku cijenama bakra, i drugih baznih metala pružaju dobri kineski trgovinskie podaci, a “vjetar u leđa” su dobili i smanjivanjem geopolitičke napetosti, nakon poruke Donalda Trampa kineskom predsjedniku.

Podaci iz Kine pokazali su da su uvoz i izvoz u januaru porasli daleko više od očekivanog. Izvoz je porastao 7,9 odsto, a uvoz 16,7 odsto, na godišnjem nivou. Kina je najveći svjetski potrošač bakra i bazni metala.

Protekla nedjelja je generalno, bila dobra za bazne metale. Cijena cinka je porasla 3,3%, na 2.924 dolara, najviše od 28. novembra prošle godine. Aluminijum je na dobitku 1,4%, zatvorivši ovonedjeljno trgovanje na 1.875 dolara po toni. Cijena nikla je porasla 3,7 odsto, na 10.660 dolara, najviše od 23. decembra. (Agencije)