Azijske berze nastavljaju rast, euro stabilan

Berza

Na azijskim berzama i u utorak su cijene akcija porasle jer su ulagači i dalje skloni rizičnijim investicijama nakon pobjede centrista Emmanuela Macrona u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,8 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,9 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,35 odsto.

Na azijskim berzama i dalje vlada dobro raspoloženje nakon što je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio Macron, a ankete pokazuju da bi u drugom krugu 7. maja mogao s velikom razlikom pobijediti lidericu krajnje desnice Marine Le Pen. Zahvaljujući tome, splasnuli su strahovi od novih potresa u Evropskoj uniji, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i EU. Zbog toga su juče snažno porasle cijene akcija na Wall Streetu i evropskim berzama, dok je MSCI indeks svih svjetskih berzi skočio 1,5 odsto, na rekordni nivo.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte nakon jučerašnjeg pada. Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 odsto, na 49,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,6 odsto, na 51,90 dolara.

A na valutnim tržištima euro zadržava svoje dobitke nakon što je juče njegov kurs prema dolaru skočio 1,3 odsto i dostigao najviši nivo u pet i po mjeseci. Jutros se kreće oko 1,0860 dolara. I dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskoj valuti ojačao za 0,4 odsto, na 110,10 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se stabilno kreće oko 99,18 bodova, nakon što je juče pao 0,9 odsto.