Microsoft razvija pametni antivirus pomoću 400 miliona računara

Computers

Microsoft želi da pomoću vještačke inteligencije (AI) stvoriti posebnu mrežu kojom će zaštititi sve računare

U poslednjih nekoliko nedelja WannaCry ransomware uništio je više od 200.000 računara širom svijeta, od kojih su mnogi kao operativni sistem imali zastarjele verzije Windowsa. To je primoralo Microsoft da proizvede nadogradnje koje bi neutralisale ranjivost svojih starijih sistema.

U svrhu sprečavanja sljedećeg takvog scenarija, nadolazeće ažuriranje biće zasnovano na znanju prikupljenom s više od 400 miliona mašina koje pokreću Windows 10.

Tačnije, ažuriranje će sadržati širok raspon podataka koji dolaze iz njihovih cloud servisa, kao što su Azure, Endpoint i Office, da bi stvorili AI antivirus koji može da otkrije „ponašanje“ zlonamernih programa, izjavio je Rob Lefferts, direktor programskog menadžmenta za bezbjednost Windowsa.

Novi program će biti integrisan u ‘Windows Defender Advanced Threat Protection’ i imati nove opcije poput ‘Application Guard’ koji će biti zasnovan na bezbjednosti internet pretraživača, ‘Device Guard’ i ‘Exploit Guard’ koji će biti usmjereni na cloud servise.

Ako samo jedan od umreženih računara, koje pokreće Windows 10, otkrije zlonamjerni softver, stvoriće digitalnu listu softvera i tako automatski zaštiti milione drugih korisnika širom svijeta. Zanimljivo je da će i prva žrtva zlonamernog softvera biti bezbjedna jer će virus zapravo biti aktiviran u virtualnom prostoru cloud servisa, a ne direktno na uređaju.

Uzevši u obzir da mrežni napadi postaju sve učestaliji i sofisticiraniji, Microsoft smatra da je AI pravo rješenje, prenosi Cnet. Kompanija ističe da je 96 odsto otkrivenih napada potpuno novo.

S trenutnim istraživačima koji rade najbrže što mogu, Microsoft bi za samo nekoliko sati mogao da razvije adekvatnu zaštitu od onoga trenutka kada otkrije zlonamjerni softver. Upravo je tih nekoliko sati pravo vrijeme u kojem su ljudi zaista pogođeni. Korišćenje podataka sa servisa Microsoft Office cloud ključna je stavka za razvijanje digitalnih listi, naročito jer su poslednji napadi iskorišćavali upravo ranjivost Worda.

Ako bi Word počeo da distribuira veće količine podataka odjednom, što nikada ne radi, bili bismo u mogućnosti da to otkrijemo, kaže Lefferts. Za učestale aplikacije, kao što je Word, izrađeni su modeli za učenje.

Ovi noviteti će u početku biti dostupni samo poslovnim korisnicima i kompanijama, ali se može očekivati da nedugo nakon toga postanu dostupne i ostalim korisnicima.