Kreće izgradnja najbržeg super računara na području Evrope

Sedam evropskih zemalja potpisalo je deklaraciju o integraciji i izgradnji najmoćnijeg super računara na Starom kontinentu. Biće 100 puta brži od najmoćnijeg super računara kojeg trenutno imamo u Evropi

Dva dana prije nego su evropski lideri i službeno proslavili 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora, koji je zapravo udario temelje Evropske unije, čelnici sedam zemalja stavili su svoje potpise na takozvanu EuroHPC deklaraciju. HPC je skaćenica od “high performance computing”, što u slobodnom prevodu označava ono što mi nazivamo super računarima.

Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Španija udružiće finansijske, razvojne i naučne resurse kako bi u idućim godinama razvile najmoćniji super računar na području Evrope. Plan je da se djelomično super računar pusti u pogon do 2020. dok je potpuni rad “zvijeri” planiran za 2023. Nema nikakvih dvojbi kako se radi o istinskom mega projektu, koji bi trebao donijeti nove mogućnosti za naučnu zajednicu, ali i privatni sektor koji će biti zainteresovan za korištenje ovakve računalne infrastrukture.

I do sada su se super računari koristili u razvoju novih tehnologija, jer se na njima, na primjer, odrađivala računalna simulacija aerodinamike Airbusa A380, a tu su i razvojni testovi automobilske industrije, koja je upravo na HPC infrastrukturi poboljšala produktivnost u razvoju pojedinih modela automobila, pa je tako prosječno vrijeme razvoja novih tehnologija sa 60 mjeseci smanjeno na 24, prenosi Zimo.hr.

Sedam navedenih zemalja će krenuti, ali je prihvaćanje i pridruživanje ovom projektu otvoreno za sve zemlje Evropske unije, u bilo kojem trenutku, istaknuto je odmah nakon potpisivanja deklaracije. Razlozi za ovakvo udruživanje su vrlo jednostavni i razumljivi, jer malo koja zemlja na području Evropske unije ima sve potrebne resurse da bi ovakav projekat mogla odraditi sama, a na globalnom nivou EU želi biti konkurentna u svim segmentima, pa je upravo ovakva alijansa ono što može osigurati budućnost nove dimenzije HPC-a.