Azijske berze u blagom porastu, dolar sve jači

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu su cijene akcija blago porasle, dok je dolar ojačao uoči izvještaja predsjednice Feda Janet Yellen koji bi mogli pojasniti kada će centralna banka stegnuti monetarnu politiku

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,1 odsto. U Singapuru, Šangaju i Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u blagom plusu.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji blagi, ali ipak rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, pri čemu su najviše porasle cijene akcija u tehnološkom sektoru. Zahvaljujući tome, i jutros je taj sektor među najvećim dobitnicima.

Pozitivno na tržišta utiče i oporavak cijena nafte drugi dan zaredom. Nakon što je prošle nedjelje pala više od 3 odsto, juče je na američkom tržištu cijena barela porasla 0,4 odsto, a jutros je ojačala po istoj stopi, na 44,60 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 47,05 dolara.

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača. U zamahu je od petka i podataka o zaposlenosti u SAD-u jer ulagači procjenjuju da će Fed nastaviti s normalizacijom monetarne politike, pa bi uskoro mogao najaviti smanjenje svojih golemih bilansa, nagomilanih dok je otkupljivao obveznice na tržištu kako bi zadržao niske kamatne stope.

Ulagači se nadaju da će namjere Feda pojasniti njegova predsjednica Janet Yellen, koja će u srijedu i četvrtak Kongresu podnijeti redovan polugodišnji izvještaj o monetarnoj politici. Zahvaljujući tome, kurs dolara porastao je jutros prema japanskoj valuti za 0,2 odsto, na 114,25 jena, nedaleko od najvišeg nivoa u dva mjeseca.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1395 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1410 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,1 odsto, na 96,09 bodova.