Wall Street: Oštar pad indeksa, posebno u tehnološkom sektoru

Berza

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, jer su ulagače obeshrabrili loši podaci o povjerenju potrošača, pa su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

Dow Jones oslabio je 491 bod ili 1,56 posto, na 30.946 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,01 posto, na 3.821 bod, a Nasdaq indeks 2,98 posto, na 11.181 bod.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče pale, a porasle su samo u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Nasdaq se, pak, našao pod najvećim pritiskom zbog znatnog pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

„Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o povjerenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom dionica”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u kompaniji Chase Investment Counsel.

Izvještaj Conference Boarda pokazao je da je indeks povjerenja potrošača pao na najniži nivo od februara prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dosegnuli najpesimističniji nivo u gotovo 10 godina.

To znači da bi ubuduće mogla oslabiti potrošnja, najvažniji pokretač rasta američke ekonomije. Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

„U jednom trenutku agresivna rasprodaja će prestati, no ne čini se da će to biti tako skoro”, kaže Tim Ghriskey, strateg u kompaniji Ingalls & Snyder.