Estonija pravi “elektronsku ambasadu” – podaci u Luksemburgu

  • In TECH
  • 16. July 2017.
  • 1096 Views
Estonija pravi “elektronsku ambasadu” – podaci u Luksemburgu

Estonija će iduće godine u Luksemburgu otvoriti svoju “elektronsku ambasadu” – rezervnu “banku” svojih podataka

To će zapravo biti dobro obezbijeđena sala sa serverima s važnim informacijama o Estoniji, koji će biti dostupni ukoliko nekada njen domaći kompjuterski sistem ne bude radio. U toj “banci” će se nalaziti državni i podaci o preduzećima, bankama, penzijama, zakonima, popisima stanovništava, finansijama.

Premijer Juri Ratas je nedavno izjavio da su “sigurnost podataka i sajber bezbјednost od ključnog značaja za sticanje povјerenja građana i dobro funkcionisanje rada službi”.

On je s premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom prošlog mјeseca potpisao ugovor o otvaranju elektronskog skladišta podataka o Estoniji.

To će u sviјetu biti prva “ambasada podataka”, rekao je premijer Estonije, zemlje sa svega 1,3 miliona stanovnika, koju zbog jake želje da primјenjuje najnovija dostignuća po čemu prednjači u EU, nazivaju i “E-stonija”.

Većina njenih državnih usluga je dostupna na posebnom portalu na internetu, a elektronsko glasanje na izborima, takođe uz pomoć interneta, uvedeno je 2005.

U Estoniji je centar NATO za elektronsku bezbјednost u kojem zapadnoevropski i sјevernoamerički stručnjaci rade na “sajber obezbјeđivanju” svih 29 zemalja, članica Alijanse.

Preporučujemo vam i sljedeće: