Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine, dok je dolar i dalje pod pritiskom jer ulagači vjeruju da američki Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,05 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 0,8 odsto.

U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,4 odsto.

Rast tog indeksa ponajviše se zahvaljuje dobrim podacima iz Kine, koji pokazuju da se rast drugog po veličini svjetske ekonomije stabilizirao nakon dužeg razdoblja usporavanja. Zahvaljujući tome, jutros su cijene akcija u Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,8 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena sirovina jer se ulagači nadaju da će s rastom kineske ekonomije porasti i potražnja za sirovinama.

S druge strane, cijene su nafte pale, nakon juče objavljenih podataka o rastu zaliha u SAD-u. Uz to, OPEC je malo povećao proizvodnju, pa se ulagači plaše da će ponuda ostati znatno veća od potražnje, što će negativno uticati na cijene nafte.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu pala 18 centi, na 46,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 17 centi, na 48,65 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer ulagači vjeruju da Fed neće ostati pri svojim planovima o daljem povećanju kamatnih stopa, s obzirom da se rast ekonomije i inflacije, mimo očekivanja Feda, ne ubrzava. Zbog toga su prinosi na američke 10-godišnje obveznice skliznuli na 2,27 odsto, pa su sada za 12 baznih bodova niži nego prije nedjelju dana, a to je pritislo američku valutu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,69 bodova, nedaleko od najnižeg nivoa od septembra prošle godine, dok je juče u ovo doba iznosio 94,77 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros skliznuo s jučerašnjih 112,20 na 112,00 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla na 1,1550 dolara, blizu najvišeg nivoa od maja 2016. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1530 dolara.