Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cijena nafte

Berza

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cijene nafte oštro pale

Dow Jones oslabio je 0,29 odsto, na 21.467 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 odsto, na 2.437 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 odsto, na 6.188 bodova.

U ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli rekordne nivoe, najviše zahvaljujući oporavku cijena akcija u tehnološkom sektoru nakon dvije nedjelje slabljenja.

U utorak se taj sektor ponovno našao pod pritiskom, pa je izgubio 0,8 odsto, pri čemu su najviše pale cijene akcije Microsofta i Applea. Još su više, 1,25 odsto, pale cijene akcije u energetskom sektoru jer je cijena nafte potonula oko 2 odsto i skliznula na najniže nivoe u ovoj godini.

Posljedica je to naznaka povećanja proizvodnje u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Znatno su, više od 1 odsto, pale i cijene akcija u trgovačkom sektoru jer se ulagači plaše posljedica Amazonovog iskoraka u tradicionalni trgovački sektor.

U petak je, naime, Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods. Taj internet trgovac i dosad je bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uveliko promijeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari.

Ulagače su na oprez naveli i komentari nekoliko zvaničnika Feda koji, čini se, poručuju da sledi dalje zaoštravanje monetarne politike, iako se rast američke ekonomije usporava.

Tako je, između ostalog, predsjednik ogranka Feda u Bostonu Eric Rosengren rekao da era niskih kamata u SAD-u i svijetu predstavlja rizik za finansijsku stabilnost i da centralni bankari to moraju uzeti u obzir kada odlučuju o monetarnoj politici.

I na evropskim berzama cijene akcije juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 odsto, na 7.472 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 odsto, na 12.814 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.293 boda.