Evropske berze zabilježile manji pad

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija blago su pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog raketnog napada SAD-a na sirijsku vazdušnu bazu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,3 odsto, ali od početka nedjelje i dalje je u blagom plusu. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,05 odsto, na 7.306 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,25 odsto, na 5.109 bodova, a frankfurtski DAX 0,50 odsto, na 12.170 bodova.

Ulagači su oprezni zbog raketnog napada s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vazdušnu bazu koju kontroliše tamošnji predsjednik Bašar al-Assad. To je odgovor na napad Assadovih snaga na pobunjenike hemijskim oružjem ranije ove nedjelje, poručili su američki zvaničnici. Ipak, taj napad ima ograničen uticaj na tržišta, kažu analitičari, jer je Washington poručio da se radi o jednokratnom odgovoru, sugerišući da se napadi neće nastaviti.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u četvrtak uveče počeo sastanak predsjednika Trumpa i Xi Jinpinga. Trump je izrazio zabrinutost zbog kineskih trgovinskih praksi i pozvao Xia da učini više u obuzdavanju Sjeverne Koreje u njenim nuklearnim ambicijama.

Očekuje se da će u petak biti detaljniji razgovori o trgovini i spoljnopolitičkim pitanjima. Zaoštri li Trump retoriku s Kinom po pitanju trgovine, ulagači se plaše da bi moglo doći do trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije.

Zbog strahova da bi napad na Siriju mogao uticati na smanjenje ponude nafte na tržištima, jutros su osjetno porasle cijene ′crnog zlata′. Na američkom je tržištu barel poskupio 1,6 odsto, na 52,50 dolara, a na londonskom 1,4 odsto, na 55,65 dolara.

Zahvaljujući tome, jutros su cijene akcija u evropskom naftnom sektoru porasle 0,3 odsto. S druge strane, najviše su pale, za 0,5 odsto, cijene akcija u bankarskom sektoru.