Azijske berze: Oprezna trgovina, funta pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok je britanska funta pod pritiskom nakon što je u eksploziji na koncertu u engleskom gradu Manchesteru poginulo najmanje 19 osoba, a vjeruje se da se radi o terorističkom napadu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto, a blago su pale i cijene akcija u Australiji i Šangaju. Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasli su između 0,2 i 0,9 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Ulagače je na oprez navela eksplozija na koncertu američke pevačice Ariane Grande u Manchesteru u ponedjeljak uveče u kojoj je poginulo najmanje 19 osoba, dok ih je oko 50 ranjeno. Britanska policija taj događaj tretira kao teroristički napad, ali uticaj tog događaja na tržišta kapitala nije veliki.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su, nakon nekoliko dana rasta, cijene nafte jutros pale. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,3 odsto, na 53,70 dolara. A na valutnim se tržištima pod pritiskom našla britanska funta, što je posljedica eksplozije na koncertu u Manchesteru.

Nakon jučerašnjeg pada za 0,3 odsto, jutros je kurs funte skliznuo daljih 0,1 odsto, na 1,2990 dolara.

S druge strane, euro je ojačao nakon što je sinoć njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je monetarna politika Evropske centralne banke (ECB) previše oslabila euro. Jutros se kurs eura kreće oko 1,1250 dolara, nedaleko od najviših nivoa u šest mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1195 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skliznula na 111,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,50 jena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 odsto, na 96,91 bod, najniži nivo u šest mjeseci.