Ericsson nastavlja snažnu transformaciju

Zbog nezadovoljstva poslovnim rezultatima u ovom tromjesečju prvi čovjek Ericssona Börje Ekholm ističe kako se transformacija nastavlja, ali i da nisu zadovoljni nastavljenim slabljenjem prodaje i povećanim gubicima u ovom posljednjem tromjesečju

– Sprovođenje naše fokusirane poslovne strategije je sve prihvaćenija. Međutim, s obzirom na trenutne tržišne uslove ubrzavamo planirane mjere za smanjenje troškova. Prodaja, prilagođena za kursne razlike i uporedne stavke, smanjena je za 13%. Na temelju razvoja događaja u prvoj polovini godine, naše trenutno viđenje izgleda za tržište radijske pristupne mreže (RAN) u skladu je s vanjskim procjenama koje predviđaju pad izražen visokim jednocifrenim postotkom u cijeloj 2017. godini – ističe Ekholm.

Prema njegovim riječima s obzirom na trenutno tržišno okruženje, položaj kompanije i fokusiraniju poslovnu strategiju, nastavljaju procjenjivati izloženost riziku u aktuelnim ugovorima.

– Ovisno o ishodu vidimo povećani rizik od daljnjih projekata na tržištu i s klijentima, što bi imalo negativan uticaj na rezultate, koji se procjenjuju na 300 – 500 miliona eura u nadolazećih 12 mjeseci, od čega se procjenjuje da će 30% utjecati na gotovinu – pojašnjava Ekholm.

Gledajući poslovne rezultate vidljivo je da je prodaja u tromjesečju smanjena za 8% u odnosu na isti period prethodne godine.

Prodaja, prilagođena za kursne razlike i uporedne stavke, smanjena je za 13% u odnosu na isti period prethodne godine. Procjenjuje se da će tržište opreme za radijske pristupne mreže u 2017. imati slabije rezultate izražene visokim jednocifrenim postotkom u poređenju s prethodnom procjenom slabijih rezultata u rasponu od 2% do 6%.

Bruto marža iznosi 27,9% (32,3%). Bruto marža isključujući troškove restrukturiranja iznosi 29,8% (33,2%). Operativna dobit iznosi -123,6 miliona eura.

Operativna dobit isključujući troškove restrukturiranja iznosi 30,9 miliona eura, s padom u odnosu na isti period prethodne godine u svim segmentima. U segmentu mreža operativna marža iznosi 7%. Operativna marža isključujući troškove restrukturiranja smanjena je na 10% (13%) zbog negativnih uticaja nastavljene slabije prodaje softvera.

Na operativnu dobit u segmentu IT i oblak negativno je uticala slabija kapitalizacija troškova razvoja u odnosu na prethodno tromjesečje i isti period prethodne godine. Planirane mjere smanjenja troškova ubrzaće se zbog trenutnog tržišnog okruženja kako bi se postigla predviđena godišnja stopa smanjenja od najmanje 1,03 milijarde eura do sredine 2018. godine.

Kompanija predviđa povećani rizik od daljnjeg prilagođavanja projekata na tržištu i s klijentima s procijenjenim negativnim uticajem na operativnu dobit od 300 – 500 miliona eura u nadolazećih 12 mjeseci.

Zbog promjena u tehnologiji i portfelju smanjiće se troškovi kapitalizacije te se procjenjuje da će to uzrokovati negativan neto uticaj na operativnu dobit od -298,6 (133,8) miliona eura u drugoj polovini 2017, ali neće imati uticaj na gotovinu. Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 0 (-72,1) miliona eura.