Google će pratiti transakcije kreditnim i debitnim karticama

Kompanija Google je na konferenciji oglašivača prikazala novi servis za mjerenje prodaje u prodavnicama kojim će praćenje navika korisnika moći da obavlja i u svakodnevnim situacijama, a ne samo na internetu

To se dešava u sklopu najnovijeg pokušaja Googlea da proda još više digitalnih oglasa. Alatka za praćenje će skenirati najveći broj transakcija s kreditnim i debitnim karticama da bi Google automatski obavještavao prodavce kada njihove digitalne reklame rezultiraju u kupovinama u tradicionalnim prodavnicama.

Google vjeruje da će podaci pokazati uzročno-posljedičnu vezu između reklama na internetu i prodaje van njega što bi, ako uspije, moglo ubijediti trgovce da povećaju budžete za digitalni marketing.

Google već ima najveću mrežu za oglašavanje na internetu koja je donijela 79 milijardi dolara prihoda u 2016.

Kompanija se takođe trudi da osposobi kompjutere za učenje tumačenja podataka, u čemu su velika pomoć baze podataka Googleovog pretraživača i veb brauzera Chrome o interesovanjima i navikama korisnika.

Alatka za praćenje prodaje u radnjama će putem Googleovih kompjutera povezivati klikove korisnika na onlajn reklame sa kupovinama putem kreditnih i debitnih kartica.

Google je saopštio da zahvaljujući partnerstvima sa drugim kompanijama koje prate podatke ima uvid u oko 70 odsto transakcija putem platnih kartica, tako da i dalje neće moći da zabilježi svaku kupovinu te vrste, a nikako ne može znati kada ljudi nešto kupuju gotovinom.

Agencije za zaštitu privatnosti brinu o dosijeima koje je Google sastavio za oko milijardu korisnika pretraživača i drugih servisa poput Gmaila, Youtubea i mobilnog operativnog sistema Android. Korisnici imaju mogućnost da ograniče praćenje i biraju kakve reklame će gledati.

U saopštenju Googlea se navodi da iako će kompanija moći da identifikuje vezu izmedju klika na reklamu i kasnije kupovine karticom kupci će ostati anonimni, kao i da njihovi lični podaci neće biti dijeljeni sa oglašivačima.