GlobalFoundries izašao na berzu, prodao sve čipove do 2023. godine

Tehnologija

Proizvođač poluprovodnika GlobalFoundries debitovao je na američkoj berzi Nasdaq ove nedjelje, sa inicijalnom javnom ponudom vrijednosti od preko 25 milijardi dolara. Kompanija je imala uspješan start, zato što postaje sve očiglednije da bi globalna nestašica čipova mogla da potraje barem do 2023. godine.

GlobalFoundries treba da ubijedi investitore na tržištu da je potražnja za svim vrstama mikročipova povećana, i da “glad” za elektronskim komponentama neće nestati nakon što problemi snabdijevanja izazvani pandemijom nestanu.

“Mislim da ćemo veći dio narednih pet do deset godina juriti za ponudom, a ne za potražnjom… Od avgusta 2020. ne možemo da napravimo dovoljno (čipova)”, rekao je izvršni direktor GlobalFoundries Tom Kolfild u intervjuu za CNBC, dodajući da su proizvodni kapaciteti kompanije rasprodati do kraja 2023.

Automobilske kompanije i proizvođači kućnih aparata mjesecima se bore da nabave dovoljno čipova za svoje proizvode, a posledice sve više osećaju i proizvođači elektronike i njihovi dobavljači.