Soni povećao profit četiri puta

Finansije

Japanski gigant industrije elektronike i zabave “Soni” saopštio je danas da je skoro učetvorostručio neto profit u periodu od tri mjeseca do juna

To je urađeno  zahvaljujući dobroj prodaji komponenti za pametne telefone i kamere, kao i prihodima od poslova sa video-igrama.

Soni navodi da je u drugom kvartalu ove godine ostvario profit od 730 miliona dolara, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Japanska kompanija suočena je godinama sa problemima u poslovanju, a direktor Kazuo Hirai preduzeo je sveobuhvatne mjere da bi se kompanija vratila u profit, prenio je AFP.

Kompanija je odustala od nekih poslova i prodala je pojedina odjeljenja, poput segmenta za laptopove “Vajo”. “Sonijevo” odjeljenje za filmove prošle godine je zabilježilo gubitak od milijardu dolara.

Ove godine je za 40 odsto povećana prodaja poluprovodnika, koji obuhvataju senzore za kamere mobilnih telefona. Ta proizvodnja prošle godine je bila otežana velikim zemljotresima na jugu Japana.

Kompanija je povećala prihode i od industrije video-igara i mrežnih usluga, uključujući popularnu konzolu “plejstejšn” i softverske proizvode.