„Apple“ raspolaže većim zalihama gotovine od Njemačke

Da je Apple država, bio bi 11 na svijetu po veličini  robnih rezervi, pri čemu bi pretekao najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, čije robne rezerve iznose nešto više od 200 milijardi dolara

Američka kompanije Apple je posljednji kvartal 2016. godine zatvorila sa zalihama gotovine u vrijednosti od 246.09 milijardi dolara, što je čak 8,49 milijardi dolara više nego u trećem kvartalu iste godine.

Statistika pokazuje da bi zaliha gotovine ova kompanija kao samostalna bila 13. najveća kompanija na svijetu. Od američke kompanije već neko vrijeme se očekuju moguće akvizicije, međutim zbog visokih poreskih stopa, Apple i dalje većinu gotovine drži izvan granica SAD-a.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je najavio promjene pravila repatrijacije gotovine, skladištene van zemlje, što bi olakšalo Apple-u da potroši dio novca na akvizicije, bez plaćanja velike sume za porez.

Ova američka kompanija je povećala prodaju skupih telefona i rezultatima prodaje iznenadila analitičare. Iako se prognoziralo da će ostvariti prihod od 77,25 milijardi, proizvođač iPhone-a je ostvario kvartalni prihod od 78,4 milijarde dolara, što je premašilo sva očekivanja.