Facebook tajno testira novu aplikaciju u Kini – za kraj cenzure

TECH

Facebook trenutno u Kini testira aplikaciju Colorful Balloons, namijenjenu dijeljenju fotografija, prenosi Njujork tajms

Facebook je zvanično blokiran u Kini od 2009. godine, a odnedavno su onemogućene i pojedine WhatsApp usluge.

Izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg već godinama radi na unapređenju odnosa sa kineskim zvaničnicima, a da bi pokazao koliko je odlučan u tome, godinu dana je učio mandarinski jezik.

Pol Mozur, novinar Njujork tajmsa, nedavno je primjetio aplikaciju Colorful Balloons u Appleovoj kineskoj prodavnici za aplikacije i primjetio da izuzetno podsjeća na Moments, Facebookovu postojeću aplikaciju za dijeljenje fotografija.

Mozer je u prvi mah pomislio da je riječ o lažnoj kompaniji, ali se zatim sjetio žene koja se pojavila na fotografiji prilikom sastanka Facebookovih predstavnika i kineske vlade.

Kada je Biznis insajder kontaktirao Facebook da bi utvrdio da li poznati tehnološki gigant zaista stoji iza nove aplikacije, predstavnici kompanije poslali su sledeće saopštenje:

“Odavno se zna da smo zainteresovani za kinesko tržište, tako da neprestano učimo nove stvari o toj zemlji sa željom da što bolje razumijemo njenu kulturu. Trenutno smo okupirani unapređenjem razvoja kineskog biznisa i pomaganjem kineskim developerima da se probiju na nova tržišta putem naših platformi za marketing“.

Kada je riječ o internetu, Kina predstavlja jedno od najvećih tržišta na svijetu, ali sa najviše izazova. Podsjećamo da je Google 2010. godine onemogućio rad svog pretraživača u toj zemlji uz obrazloženje da su pravila cenzurisanja isuviše stroga.

Facebook je takođe pokušao da izgladi odnose sa Kinom stvaranjem nove alatke za cenzuru koja automatski uklanja određene vrste postova u određenim geografskim područjima, prenio je Njujork tajms u novembru.

Kompanija, međutim, nikad nije potvrdila ove navode.