Jedina zemlja koja turistima nudi antiterorističku obuku

Travel

Postoji mnogo razloga zašto posjetiti Izrael. U zavisnosti od o interesovanja, možete posjetiti značajna religijska mjesta poput Nazareta, prošetati dugačkim pješčanim plažama ili jednostavno uživati u čarima Tel Aviva

Ipak, možete da radite i nešto sasvim drugo – pucate iz modernog oružja i vježbate borilačke vještine s izraelskim vojnim veteranima.

Naime, zadnje spomenuta opcija postala je neobičan dio nekih obilazaka svete zemlje, a sve zahvaljujući akademiji Caliber 3 koja se opisuje kao „vodeća protivteroristička i sigurnosna akademija u Izraelu“.

Akademiju je još davne 2003. osnovao pukovnik Šaron Gat, a ona nudi razne „iskustvene pakete“ namijenjene turistima kao i „sigurnosna rješenja, zaštitu od velikih prijetnji, obavještajne operacije“ i ostale stvari namijenjene klijentima širom svijeta.

Posjetioci se ovde mogu prijaviti na razne kurseve, uključujući dvočasovnu „streljačku avanturu“ gdje možete naučiti da pucate iz raznih pušaka, uključujući i snajper. Tu je i program „Preživljavanje i snalaženje“ u kom tursti dva dana provode trenirajući u teškim uslovima kako bi što bolje unaprijedili svoje vještine. Naravno, moguće je vježbati i čuvenu izraelsku borilačku vještinu, poznatu pod nazivom Krav Maga.

Ipak, stvari ne idu sve vrijeme glatko, s obzirom na to da su palestinske zajednice smještene u blizini mjesta gdje se nalazi Caliber 3 akademiju optužile za promovisanje nasilja i stvaranje profita na izraelsko – palestinskom sukobu. Na te optužbe iz akademije jednostavno odgovaraju kako nude „vrijednu uslugu u teškim vremenima“.

Godišnje akademiju pohađa 25.00 turista od kojih su većina Amerikanci.