Marriott se povlači s Kube

Travel

“Nedavno smo primili obavijest da vladina licenca neće biti obnovljena, što prisiljava Marriott na prestanak rada na Kubi“, napominje portparol ove kompanije Brendan McManus.

Marriottov Starwood Hotels postala je prva američka hotelska kompanija koja je potpisala ugovor s Kubom od revolucije 1959. godine kada je prije četiri godine postigla sporazum.

“Nedavno smo primili obavijest da vladina licenca neće biti obnovljena, što prisiljava Marriott na prestanak rada na Kubi”, navodi se u izjavi kompanije koju je dao portparol Brendan McManus.

Marriott i dalje vjeruje da je Kuba destinacija koju putnici, uključujući Amerikance, žele posjetiti. Marriott se raduje ponovnom otvaranju Kube ako i kad nam američka vlada dozvoli da ponovno poslujemo tamo.”

Trumpova administracija dramatično je ograničila putničke i poslovne veze s Kubom, poništivši tako napore Obamine administracije da otopi diplomatske odnose između Washingtona i Havane.

U 2017. godini, Trump je zabranio američkim građanima da posluju s entitetima za koje se smatra da imaju veze s kubanskim vojnim ili sigurnosnim agencijama. Na tom su popisu bile trgovine, hoteli, pa čak i proizvođači ruma koje preferiraju mnogi Amerikanci.