Fed najavio dizanje kamata u decembru, skok akcija banaka

  • In Berza
  • 21. September 2017.
  • 835 Views
Fed najavio dizanje kamata u decembru, skok akcija banaka

Američki berzanski pokazatelji osvojili su nove rekorde nakon što je Fed na svom zasijedanju ukazao da će doći do još jednog porasta kamata do kraja godine, kao i da će započeti smanjivanje portfolija dužničkih hartija u oktobru

Dow Jones je dostigao novu rekordnu vrijednost od 22.412,6 poena, a najveći rast su zabilježili JPMorgan i Goldman Sachs. Indeks S&P500 je takođe osvojio novi rekord od 2.508,2 poena, a vodeći sektori bili su industrijske akcije i sektor energetike. Jedino je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zabilježio neveliki pad na 6.456 poena. Banke su redom zabilježile rast veći od 1% i to: PNC Financial Services, Bank of America i Citi.

Evropske akcije registrovale su mješovita kretanja na jučerašnjem trgovanju. Britanski FTSE je ostvario blagi pad na skoro 7.272 poena, dok su francuski CAC i njemački DAX porasli po 0,1% na 5.241,7 i 12.569,2 poena, respektivno. Akcije ThyssenKrupp- bile su među vodećim dobitnicima, nakon objave da je došlo do preliminarnog sporazuma sa Tata Steel-om o međusobnom spajanju evropskih operacija sa čelikom, što bi dovelo do stvaranja druge najveće čeličane na području Evrope.

Nafta se snažno oporavila, WTI je rastom od 1,9% dostigao 50,3 USD po barelu dok je Brent istim procentualnim rastom dostigao 56,2 USD po barelu.

Preporučujemo vam i sljedeće: