Azijske berze nastavljaju trodnevni rast

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle treći dan zaredom, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok je dolar malo oslabio nakon uspona prethodnih dana

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, dok su cene akcija u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,8 odsto. U Južnoj Koreji su pale oko 0,8 odsto jer su ulagači odlučili povući zaradu s tržišta nakon što je na jučerašnjim predsjedničkim izborima očekivano pobijedio liberal Moon Jae-in. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na azijskim se berzama trguje mirno jer su nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u nedjelju uklonjeni rizici od radikalnih previranja na francuskoj političkoj sceni i u EU.

Podršku tržištima pruža oporavak cijena nafte nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 odsto, na 49,05 dolara jer se ulagači nadaju da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje nafte i nakon juna.

Drugih značajnijih vijesti s ekonomske scene nema, a analitičari kažu kako tržišta podržava dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

A na valutnim je tržištima dolar izgubio dobitke od prethodnih dana jer je ulagače iznenadila vijest da je američki predsjednik Donald Trump smijenio Jamesa Comeyja s položaja direktora FBI-a. Ta neočekivana vijest navela je neke ulagače da prodaju rizičnije investicije, a okrenu se onima sigurnijima.

Tako je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svvjtskih valuta, jutros skliznuo 0,2 odsto, na 99,42 boda. Nakon što je juče dostigao 114,32 jena, najviši nivo u dva mjeseca, jutros je kurs dolara pao na 113,80 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0930 dolara.