Slovenija: Preispitati ugovor o kupovini Mercatora

Region

Odbor za finansije i monetarnu politiku slovenačkog parlamenta u četvrtak je preporučio Vladi da preispita da li je “Agrokor” ispunio sve odredbe kupoprodajnog ugovora prilikom kupovine slovenačkog “Merkatora” i da li je u postupku odobrenja tog posla bilo eventualnih krivičnih djela

Odbor je na prijedlog opozicije održao raspravu o aktivnostima slovenačke Vlade koja nastoji da spriječi prelivanje krize u “Agrokoru” na “Mercator”, najveći slovenački trgovački lanac koji je od 2014. u vlasništvu hrvatskog koncerna.

Nakon rasprave Vladi je predloženo da ispita mogućnost raskida kupoprodajnog ugovora ako je u postupku prodaje “Merkatora” 2014. bilo krivičnih djela koja bi se mogle tumačiti kao kršenje njegove protivkorupcijske klauzule, prenose hrvatski mediji.

Govoreći o aktivnostima Vlade Slovenije da se “Mercator” restrukturiše i sanira kako bi postao konkurentniji, te njegovoj važnosti za Sloveniju, ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek rekao je da je u principu protiv ulaska države u vlasničku strukturu “Mercatora”.

On je potvrdio postojanje posebne radne grupe koja zajedno sa stručnjacima u okviru Vlade “radi u korist države”, ali da o mogućim koracima za vlasničko restrukturisanje trenutno javno ne može govoriti.

Počivalšek je poslanicima rekao da je prodaja “Mercatora” koncernu “Agrokor” bila “nepromišljena” jer mu je “Konzum” kao maloprodajni lanac bio konkurencija, te da je to štetilo i slovenačkom prehrambenom sektoru s obzirom da “Agrokor” kao vertikalno postavljeni sistem ima vlastitu proizvodnju hrane.

Slovenački ministar privrede je rekao da je i dalje u kontaktu sa hrvatskom stranom, Vladom i povjerenikom u “Agrokoru” Antom Ramljakom, da podržava napore za restrukturisanje koncerna, ali da se u slovenačkoj Vladi razmišlja i o alternativnim scenarijima za sanaciju i restrukturisanje “Mercatora”, što uključuje i mogućnost da se promijeni njegova vlasnička struktura.

“Mercator se trenutno ne prodaje”, rekao je Počivalšek, dodavši da je to zaključio iz razgovora sa hrvatskom stranom i nekim najvećim “Agrokorovim” povjeriocima.