Agrokoru do početka juna treba nekoliko stotina miliona eura

Region

Nakon tri burne sedmice, četvrta sedmica zasad prolazi bez većih javno vidljivih potresa, ali Ramljak se sa saradnicima iz konzultantske kompanije AlixPartners nalazi pred jednim od većih testova koji donosi proces restrukturisanja Agrokora, a to je ugovaranje kredita koji bi držao taj koncern iznad vode do kraja ove godine

Prema izvještaju koje je napravio prethodno angažovani konzultant Alvarez&Marsal, prihodi Agrokora biće dostatni da održavaju plaćanje roba i usluga i osiguraju isplatu plate, poreza i doprinosa u maju, a već početkom juna nastaće problemi s likvidnošću. Do tada se, naime, mora ugovoriti kredit u iznosu od 100 do 500 miliona eura, inače Agrokor odlazi u stečaj. Ramljak je prošlog vikenda rekao kako namjerava ugovoriti kreditni iznos koji bi pokrio cjelovitu potrebu koncerna za likvidnošću do kraja godine, jer bi, po njemu, to bilo bolje i vjerodostojnije rješenje nego da se svakih nekoliko mjeseci ugovaraju novi, manji krediti.

Osim što se radi na kreditiranju, još uvijek je ostao neriješen problem s mjenicama, odnosno onim dobavljačima koji su potpisali regresne mjenice za isporuku robe i usluga, pa se sada još uvijek neke banke i faktoring društva regresno naplaćuju od njih, jer ne mogu od Agrokora. Iako se taj problem pokušalo riješiti s Promemorijom o mjenicama, još uvijek jedan dio banaka i faktoringa, ali i dobavljača, nije pristao na privremeni moratorij na regresnu naplatu, što, naravno, znatno otežava poslovanje malih dobavljača.

Ramljak je tim povodom utvrdio da će od prihoda iz redovnog poslovanja moći dodatno platiti stari dug, prispio do 10. aprila, samo onim malim dobavljačima kojima prijeti bankrot i koji imaju fakture, a nisu prodavali to potraživanje bankama i faktoring društvima. Međutim, dozvolu za svako plaćanje starog duga izvanredni povjerenik mora dobiti od privremenog Vijeća kreditora, koji čine predstavnici malih i velikih dobavljača i kreditora, pa je jasno kako i to zahtijeva “umijeće pregovaranja”. U srijedu su Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatskih udruga poljoprivrednika, i Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, utvrdili kako se poljoprivrednim ekonomijama (OPG) ne plaća roba koju isporučuju Agrokoru, dok su istovremeno neki dobavljači favorizovani, odnosno plaća im se unaprijed, ali nisu željeli reći o kojim se OPG-ovima radi.

Ramljak stalno ističe da se svi novi dugovi, koji dospijevaju poslije 10. aprila, plaćaju u skladu sa rokovima plaćanja, a da avansna plaćanja idu prema onima o kojima poslovanje Agrokora jako zavisi i koji imaju jaku pregovaračku moć. Decidiran je Ramljak, svi novi računi bit će plaćeni u zadanim rokovima, jer se samo tako može vratiti povjerenje poslovnih partnera. Baš zbog toga što se rokovi plaćanja moraju smanjiti s prosječnih 180 na 90 ili čak 70 dana, Agrokoru je potrebna velika finansijska injekcija u vidu kredita, jer bi u suprotnom, kada bi nastavilo plaćati po starim rokovima plaćanja, potrebni kredit možda bio i nepotreban dok traje prinudna uprava. (Seebiz)