Kineski Hainan u septembru slijeće u Beograd

Prvi let Hainan erlajnsa iz Pekinga, preko Praga, u Beograd stiže za tri mjeseca, tačnije 15. septembra, a u planu je da povezuje glavne gradove Srbije i Kine dva puta nedeljno.

Kineski prevoznik Hainan erlajns čeka dozvole za let od Praga do Beograda da bi počeo i da prodaje karte, saznaje portal Eks-ju aviješn. Kako je Novostima potvrđeno, kineska avio-kompanija planira da povezuje glavne gradove Srbije i Kine dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom.

Let sa oznakom HU7937 na beogradski aerodrom Nikola Tesla sletjeće u 9.20, a posle nepuna dva sata krenuće nazad.

Prema zahtjevu koji je kineski prevoznik podnio kineskom direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, do Beograda će letjeti Erbas A330-200/-300. U njemu je ukupno 292 mjesta i to 260 sjedišta u ekonomskoj i 32 mjesta u biznis klasi.

Kineska avio-kompanija je, međutim, ostavila mogućnost da po potrebi u saobraćaj na ovoj ruti vine i Boing 787 drimlajner. Hainan erlajns ima dozvolu i da, ukoliko želi, uspostavi treću liniju nedeljno na relaciji Peking – Beograd, preko Praga.

Srbija već neko vrijeme iščekuje direktnu vezu sa kineskom prijestonicom. Let preko Praga bi trebalo da bude prelazno rješenje. Ova kompanija, trenutno, do češkog glavnog grada leti nešto više od 10 sati. Putnici za Beograd će letjeti još nešto manje od dva sata.

HNA grupa je nekoliko godina pregovarala oko uspostavljanja letova iz Kine do Hrvatske. Srbija je, međutim, prva ukinula vize za kineske državljanje, pa je dolazak u naš glavni grad znatno jednostavniji.

Hainan erlajns posluje 23 godine i dosad je tri puta svrstan u deset najbezbjednijih avio-kompanija na svijetu po ocjeni JACDEC.