Tesla pravi 2.000 Modela 3 nedjeljno

Automobil

Nedavno su čelnici Tesle pred radnike postavili cilj da dnevno proizvedu 300 primjeraka Modela 3, a sada je Ilon Mask u mejlu upućenom zaposlenima objavio da su napori urodili plodom

Otkako je u ljeto 2017. počela serijska proizvodnja Teslinog najjeftinijeg automobila, kompanija se suočavala sa logističkim problemima koji su doveli do kašnjenja u ispunjenju zacrtanih proizvodnih planova.

Problemi za Teslu bili su utoliko veći jer je na isporuku svog kaparisanog vozila čekalo preko 400.000 potencijalnih kupaca koji su u prethodnih godinu dana položili depozit od 1.000 dolara i rezervisali svoj primjerak Modela 3. 

Uprkos naporima, ni nakon pola godine od početka serijske proizvodnje Tesla nije uspio da postigne prvobitno zacrtani plan od 5.000 vozila nedjeljno.

Krajem marta u javnost je dospio sadržaj mejla kojim je rukovodstvo željelo da motiviše zaposlene da podignu proizvodnju na 300 automobila dnevno.

Nekoliko dana kasnije, InsideEVs prenosi da se u tome uspjelo i da je Ilon Mask potvrdio informaciju u mejlu koji je uputio zaposlenima.

– Bilo je izuzetno teško dostići ovaj nivo proizvodnje (2.000 automobila nedjeljno), ali najzad smo uspjeli – navodno je napisao Mask.

Ipak, kako piše InsideEVs, to ne mora nužno da znači da se proizvodnja stabilizovala na duži period, jer se mejl odnosi samo na rezultat iz proteklih sedam dana.

Kada je u ljeto 2017. počela serijska proizvodnja, Mask je optimistički najavljivao da će u 2018. sa proizvodnjih traka sići oko 500.000 primjeraka Modela 3. S obzirom da smo već zakoračili u 4. mjesec tekuće godine, malo je vjerovatno da se dosadašnji zaostatak u proizvdnji može nadoknaditi.