Lotus predstavio Exige Race 380: Samo za stazu

U Lotusu su za bogate entuzijaste pripremili Exige Race 380 u kojim bi vrijeme provedeno na nekoj od kružnih staza trebalo biti više nego uzbudljivo.

Exige Sport 380 je sportski automobil koji se može koristiti na javnim cestama, ali je grupa najzagriženijih inžinjera u britanskoj kompaniji Lotus došla na ideju da kupcima pripremi i verziju Exige Race 380 koja se može koristiti samo na trkalištu.

Kada se radi o smanjenju mase automobila u Lotusu su uspjeli Race verziju Exiga olakšati za dodatnih 122 kilograma, čime su dodatno poboljšane performanse atraktivnog dvosjeda koji pokreće Toyotin centralno smješten 3,5-litarski V6 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora na zadnju osovinu isporučuje 380 konjskih snaga i 410 Nm obrtnog momenta.

Dok se uz Exige Sport 380 može birati ručni ili automatski 6-stepeni mjenjač, Exige Race 380 isporučuje se isključivo sa 6-stepenim sekvencijalnim Xtrac mjenjačem. U standardnoj opremi je mehanička ograničena blokada diferencijala, poseban hladnjak ulja i kombinacija 17 i 18-inčnih ojačanih felgi na kojima su gume Michelin Pilot Sport Cup 2.

Ultralagan automobil s aerodinamičkim karoserijskim rješenjima koja pri velikim brzinama osiguravaju izvanredno prijanjanje, od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,2 sekunde (0,3 sekunde bolje od vremena koje postiže cestovna verzija), a svoj je raskošan potencijal najbolje demonstrirao na tvorničkoj testnoj stazi koju je prešao za 1 minut i 23,5 sekundi, što je 1,5 sekundi bolje od najboljeg vremena koje je ostvario model Exige Cup R.

Maksimalna brzina iznosi blizu 275 km/h, a Lotusova „igračka“ za odrasle već se može naručiti za malo manje od 115.000 eura.