Volkswagen ID.3 prodajom u oktobru nadmašio Teslin model 3 u Evropi

Automobil

Najprodavaniji električni automobil u Evropi u oktobru bio je Volkswagen ID.3, a električni automobili svih vrsta drugi su mjesec zaredom prestigli nova vozila na dizel.

Prema podacima JATO Dynamics u listopadu je u Evropi registrovano 1,1 milion novih automobila. To je sedam posto manje nego prošlog oktobra. Najveći udio novih automobila su imali automobili na benzinski pogon. Prodaja električnih automobila porasla je za 153 posto u odnosu na listopad prošle godine, čemu je najviše zasluga mnogo veća ponuda takvih modela (razni hibridi i potpuno električni automobili) nego u oktobru prošle godine.

Udio električnih novih automobila u Evropi u listopadu iznosio je 26,8 posto. Ovo je drugi mjesec zaredom da je u taj udio veći od udjela novih dizel automobila koji je u oktobru iznosio 26,3 posto.

Među električnim automobilima, većina su bili blagi hibridi, sa 32 posto. Udio priključnih hibrida povećao se sa 21 na 24 posto, a udio potpuno električnih automobila s 21 na 25 posto. Dakle, samo oko polovine električnih automobila ima priključni kabl, a tek je svaki četvrti zbilja električan i barem u saobraćaju bez štetnih emisija.

Volkswagen je lansirao nove primjerke električnog ID.3, a ovaj atomobil je u oktobru postao najprodavaniji električni automobil u Evropi sa 10.475 vozila. Prije toga, vrh je zauzimala Tesla, model 3. Kako se ovaj automobil proizvodi izvan Evrope, a prodaja direktno zavisi od isporuka novih naručenih vozila, koja je zakazana za studeni, Teslin automobil je u oktobru pao s ljestvice.

Nakon ID.3, najuspješniji električni automobili bili su Renault Zoe (9.778) i Hyundai Kona (5.261).