VW električni modeli koštaće kao obični automobili

Volkswagen je najavio da će vozila iz nove generacije električnih automobila, koja će lansirati od 2020, imati slične cijene kao njihovi modeli sa konvencionalnim motorima

Cilj je da vozila na struju budu što prostupačnija prosječnom kupcu, što će dovesti do masovnije upotrebe električnih automobila.

Šef Volkswagenovog odjeljenja za razvoj električnih automobila, Christian Senger, izjavio je da je postignut značajan napredak u smijeru sniženja cijene vozila na struju koja su danas preskupa za većinu potencijalnih kupaca.

– Sniženje sadašnjih cijena modela na struju do nivoa automobila sa klasičnim benzinskim ili dizel motorima predstavljaće revoluciju u automobilskoj industriji jer će električni modeli moći da postepeno zamjene vozila sa konvencionalnim motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, kaže Senger za Car Advice.

On dodaje da je Volkswagenu potrebno da izgradi novi imidž nakon dizel skandala iz 2015. i da je lansiranje serije pristupačnih električnih modela prilika da ovaj proizvođač promijeni negativnu sliku o njemu u javnosti.

VW planira da do 2025. godišnja proizvodnja i prodaja modela na struju dostigne 3 miliona vozila, a jedini način da se se ovaj cilj realizuje jeste da se kupcima ponudi razumna prosječna cijena električnog automobila.

Volkswagen je u posljednjih pola godine predstavio tri koncepta budućih modela na struju – ID hečbek na sajmu u Parizu 2016, ID Buzz mini-van u Detroitu početkom 2017. i najnoviji ID Crozz krosover na aktuelnom auto-salonu u Šangaju.