Uspjeh poljske ekonomske transformacije

Prije otprilike četvrt vijeka Poljska, kao i ostale istočnoevropske zemlje, prošla je kroz velike društvene i političke promjene

Državno kontrolisanu ekonomiju zamijenila je tržišna i Poljska je otada udvostručila realni BDP, od 1992. ima neprekidan rast koji nije prekinut čak ni u posljednjoj globalnoj krizi, kada su i najjače svjetske ekonomije potonule u recesiju pa je mnogi danas gledaju kao novu Njemačku, budućeg pokretača evropske ekonomije.

Ta transformacija, kao i u drugim sličnim zemljama, nije išla glatko i bezbolno jer je prelazak na tržišnu ekonomiju i konkurenciju pokazao da su dio kompanija i neki cijeli sektori neodrživi.  Ali vrlo brzo, samo nekoliko godina nakon promjene načina funkcionisanja ekonomije i privatizacije, krenuo je nezaustavljivi rast koji traje još i danas.

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih zemalja

Poljska ekonomija i prije krize 2008. godine bila je jedna od najbrže rastućih, s prosječnim rastom u razdoblju od 1991. do 2008. 4,6 odsto. Poljake kriza nije zaustavila, bili su jedina zemlja EU koja je izbjegla recesiju, a da su i dalje imali prosječne stope rasta oko tri odsto. Zemlja koja je decenijama bila u zapećku, sada je na putu da postane novi motor Evrope, piše Index.

Na vrhuncu globalne recesije, 2009. ekonomija EU pala je 4,5%, dok je u Poljskoj rasla 1,6%. Krajem 2013. EU se vratio na pretkrizne nivoe, dok je poljska ekonomija u tom razdoblju kumulativno porasla 16 %.

Danas je Poljska među 10 najvećih ekonomija Evrope, prije svega zahvaljujući snažnom privatnom sektoru. Tržišne reforme dovele su privatni sektor u dominantan položaj i on sada ima 80-postotni udio u izvozu i zapošljavanju u bruto dodanoj vrijednosti. Zbog toga, privatni sektor mogao je da apsorbuje višak radnika u manje produktivnim područjima javnog sektora i imao je važnu ulogu u stabilizaciji ekonomije i društva kod sprovođenja reformi.

Poljski model razvoja bazirao se na povećanju produktivnosti, dinamičnom izvozu, snažnoj unutrašnjoj potražnji s obzirom na to da su veliko tržište od skoro 40 miliona ljudi, a veliku ulogu u svemu tome imale su i strane investicije i odlično iskorišćavanje EU fondova.