Kako je Argentina uspjela da proda stoljetnu obveznicu?

Argentina je druga latinska zemlja, nakon Meksika, koja je izdala stoljetnu obveznicu. Ipak, izdavanje ovakve obveznice od zemlje koja je, inače, u problemima podiže brojna pitanja

Analitičari su upozoravali da je apsolutno prerano da Argentina izdaje obveznicu na tako dugi rok. Iako se tek prije godinu dana oporavila od posljednjeg bankrota iz 2002. godine, to nije spriječilo Argentinu da se u ponedjeljak zaduži na 100 godina. Južnoamerička država je izdala stoljetnu obveznicu denominiranu u dolarima, a njome je prikupila 2,75 milijardi dolara. Argentina vjerovatno nikada ne bi uradila ovaj potez, a da prvo nije znala da postoje zanteresovani za kupovinu.

Zašto je ova obveznica izdata na 100 godina?

Ukoliko ste investitor sa konstruktivnim pogledom na Argentinu, ono što želite je trajanje, a dugoročne obveznice su najboji način ulaganja, izjavio je Alejo Costa, glavni strateg u BTG Pactualu u Buenos Airesu.

Ako Argentina ispuni svoje zadane ciljeve smanjenja deficita, ispunjavajući svoje fiskalne ciljeve, postoji dobra šansa da će argentinske cijene obveznica značajno porasti sljedećih nekoliko godina. S obzirom na to da je obveznica prodana uz prinos od skoro 8 posto, investitor bi nadoknadio početno ulaganje za otprilike 12 godina.

Prinosi bi mogli pasti za najmanje 150 baznih bodova, krećući se u skladu sa drugim velikim privredama u regiji, poput Brazila – što znači da je kapitalni dobitak na takvim obveznicama dvocifren, što je jako dobar povrat po stopi od 8 posto ili više.

Da li je rizično s obzirom na istoriju Argentine?

Dolaskom Macrija situacija u Argentini se promijenila, vlada Macrija je sanirala situaciju iz 2016. godine, smatra Joe Harper, partner Explorador Capital Management, koji smatra da će narednih 100 godina biti drugačiji period za Argentinu od prošlog stoljeća. Što se tiče narednih godina, najgore što se može desiti jeste da vlada Macrija ne uspije dobiti mandat.

Šta nam ovo govori o zemljama u razvoju i apetitima investitora?

Investitorima su tržišta u razvoju još uvijek interesantna. Investitori glavnih viših prinosa su uložili milijarde u 2017. godini ne obazirući se na FED-ovo povećanje kamata. Sve dok Argentina bude održavala likvidnost i priliv sredstava, ona će biti jedna od rijetkih konstruktivnih priča, pored Ukrajine i možda Brazila dodao je Costa.

Prema mišljenju nekih analitičara ulagači kupuju stogodišnje obveznice izdane od Buenos Airesa te čine rizičnu opkladu da će ovaj put biti nešto drugačije.