Mišković – U budućnosti postojaće samo dvije vrste kompanija

Lider

Na predavanju studentima beogradskih fakulteta Miroslav Mišković, vlasnik jedne od najvećih korporacija u regionu, Delta Holdinga, koja zapošljava 4.500 ljudi i čiji su prihodi u 2018. godini bili 492,7 miliona eura, otvoreno je govorio o stanju ekonomije, ko kontroliše svijet i u kom pravcu će se dalje razvijati njegova kompanija.

– Delta Holding želi da izađe iz proizvodnje. To se neće desiti sada, već za 15-20 godina, ali to je naša želja. Razlog tome je što se proizvodnja na cijelom svijetu zasniva na multinacionalnim kompanijama.

Mišković smatra da upravo multinacionalne kompanije posjeduju tu prednosti, moć komercijale (prodaja) i razvoja.

– Bez obzira na brend, kvalitet i slično, kada u prodavnici vidite sok proizveden u Austriji i sok proizveden u Srbiji, vi ćete se naravno odlučiti za onaj iz Austrije. Zato će u budućnosti postojati samo dvije vrste kompanija: multinacionalne i privatne. S tim što ne mislim na privatne kompanije u sadašnjem vidu, nego na porodične privatne kompanije. One koje skupe prihode na kraju godine i vide koliko im je ostalo i to podjele. To se može najbolje vidjeti na primjeru hotela, gdje imate lance sa više stotina hotela u svijetu gdje gost zna šta da očekuje, jer posluju po jednom principu, i imate male, porodične hotele, gdje ne znate u šta ulazite pa možete naići na dobar ili loš smještaj.

On kao glavni problem Srbije vidi u tome što na svim nivoima vlada neznanje (što se može jednako odnositi i na BiH), a da je budućnost Srbije u agraru, ali da zbog neznanja tu ne može trenutno mnogo da se uradi, jer „taj seljak koji nešto radi na selu, hoće da radi ali ne zna kako, jer nije edukovan“.

Mišković zaključuje da se to znanje sigurno neće podići oslanjanjem na Rusiju jer, kaže, naša braća to ne mogu da nam donesu.

– Ja uvijek navijam za Rusiju u svim sportovima, ali ne bih baš i radio sa njima. Sa druge strane, uvijek navijam protiv Nijemaca, to je vjerovatno zbog mojih godina, ali bih radio sa njima.